Vallastaden, allmän tävling i Linköping.

En tävling om en ny stadsplan för området kring Linköpings Univerisitet. Förslaget togs fram av Tomas Örn, bebyggelseantikvarie, och Bodi Karlman, arkitekt. Det belönades med ett hedersomnämnande.

Ur tävlingsjuryns utlåtande:

"Ett både kompetent och robust förslag som tar fasta på Djurgårdsgatans möjlighet att knyta samman Linköping med tävlingsområdet och förlänger den mot Vallastaden samt koncentrerar bebyggelsen runt den. Greppet innehåller även en flytt söderut av vägen. Ett insiktsfullt förslag som även inkluderar Mjärdevi i planeringen."

valla-tradgardsstad valla-flygbild valla-flygbild valla-flygbild valla-winnerbackenVilla i Skogås.

En villa i modern stil byggs där en sportstuga tidigare stod. Endast delar av grunden och murstocken bevaras.

Fasaden utförs i stora plywoodshingel i faluröda toner. Stuprören får bilda de vita knutarna.

Status: Bygglov beviljat 2017. Under uppförande.

skogås skogås skogås skogåsFritidshus, Upplands-Bro.

Klienten ville ha ett fritidshus med möjlighet till permanentboende. Utmaningen blev att utnyttja byggrätten optimalt - eftersom den var satt till endast 60 kvm i ett plan.

Förslaget som visas här är en skiss. Byggnaden kommer att uppföras i modifierad form.

Status: Skiss 2016. Bygglov beviljat.

upplands-bro upplands-bro upplands-bro upplands-broOmbyggnad av lägenhet på Södermalm, Stockholm.

Lägenheten var sliten och delvis sönderrenoverad. I den före detta ettan byggdes en vägg som delade av rummet i ett vardagsrum och ett sovrum. Detta möjliggjordes av fönster i två väderstreck. Sovrummet fick ny klädförvaring i form av tre fullhöga garderober.

Även ett nytt kök kom till; ett yteffektivare som möjliggjorde sittplatser för fyra personer i köket. Befintliga vitvaror behölls emellertid. Hallen fick också en skrivplats och ny förvaring.

Betällare: Privat.
Status: Färdigställt 2014.

magdalena-IMG_9692 magdalena-IMG_9666 magdalena-plan magdalena-IMG_9670Vindsombyggnad, villa i Nockeby, Stockholm.

Utmaningen låg i att utforma generösare trappa och nya kommunikationsvägar på ett estetiskt tilltalande sätt inom en begränsad, egentligen redan fullt utnyttjad byggrätt. Villan får en ny trappa med överljus från kupor och ett badrum med dusch och utsikt. De båda befintliga rummen kommer kunna utnyttjas fullt ut i och med att inget av dem längre kommer att vara ett genomgångsrum.

Ursprungsarkitekt är Edvin Engström, pionjär inom egnahemsrörelsen i Stockholm. Fastigheten är gulklassad av Stadsmuseet; antagligen på grund av omfattande till- och ombyggnader mot gården. Framsidan är emellertid ganska väl bevarad.

Beställare: privat Status: Bygglov beviljat 2017. Under uppförande.

vindsinredning vindsinredning vindsinredningSjälvbygge.

BAR arkitektur testar att bygga själv, om än i liten skala. Byggnaden rymmer en bred säng och ett skrivbord - trots sina små mått. Fönster i två väderstreck ger rikligt med ljus. De gör också att man kan se igenom huset. Fasaden är i plywood som vinklas för att ge ett mer levande uttryck.

Status: Pågående; kvällar och helger.

självbygge självbygge självbygge självbygge