2017-12-27
Gott nytt år!

Jag önskar beställare och kollegor ett gott nytt år! 2018 kommer också att bli ett spännande år för BAR arkitektur med husbygge i egen regi.

Här kommer också en julhälsning från en av mina beställare, som fått upp en tillbyggnad som jag ritat - i samma stil som ursprungshuset - till vänster i bild. Klicka på den för att se den i större version.

2017-12-13
Stadsplanering och flytt mm

Jag har på sistone deltagit i ett intensivt arbete med gestaltningsprogram och förprojektering i Österåker. Bilden visar ett exempel på samarbete/illustration till gestaltningsprogrammet vi reviderat. Jag har också färdigställt en vindsombyggnad; bygglov för nya takfönster till en vindsvåning vid Humlegården.

Kontoret i Årsta har tillfälligt flyttat - till ny adress i Kärrtorp. Över jul/nyår väntar vi nämligen tillökning i familjen. Arkitekturarbetet kan till en början kanske komma lite i andra hand i början av nästa år, men därefter kommer det att fortsätta i ny, hittills ej skådad styrka.

2017-11-02
Blandad kompott

Stadsplanerandet tar mycket av min tid just nu, vi ritar skisser på skolor och förskolor, höjdsätter vägar och gör förslag till snöröjningsplaner mm. Vi har också åkt helikopter över planområdet.

Men jag fortsätter också med uppdrag för privatkunder; bl a en om- och tillbyggnad av en villa i Spånga och en ombyggnad av en villa i Nockeby. Tillbyggnaden i Djursholm har också äntligen beviljats bygglov.

2017-10-06
Bygge i Boo

Attefallstillbyggnaden i Boo är under uppförande. Tillbyggnaden kommer förhoppningsvis att se ut som en del av originalhuset. I det här projektet utförde jag inte bara A-handlingar. Jag gjorde också brandskyddsdokumentation, konstruktionsritning, u-värdesberäkning och kontrollplan. Kommunen gav startbesked en vecka efter att handlingarna skickats in och nu är bygget redan igång...

2017-09-28
Stadsplanering

Förutom mitt fortsatta arbete med bygglov åt privatpersoner så arbetar jag för närvarande med stadsplanering åt Djurgårdsstaden arkitekter. Det gäller två områden i Österåker. Målet är en trevlig och tät småstadsbebyggelse. Bilderna är från vårt tillfälliga kontro på plats i Österåker, som jag besöker någon dag i veckan.

2017-09-18
Två bygglov beviljade

I dessa fall agerade kommunen snabbt; jag ritade dem efter sommaren och redan har kommunerna sagt sitt. Det gäller en tillbyggnad av en villa i Upplands-Bro och en nybyggnad av ett uthus i två våningar i Vallentuna.

2017-08-23
Fotomontage

Innan sommaren färdigställde jag ett antal fotomontage som visar hur ett flerbostadshus kommer att te sig efter att det pryds med nya terrasser. Syftet är att övertyga bostadsrättsföreningens styrelse. Bygglovet är redan beviljat. Skillnaderna är en smula subtila; klicka på bilderna för att förstora dem.2017-08-14
Tillbaka

Jag är tillbaka på kontoret och rivstartar med tre nya uppdrag: Ett uthus i Vallentuna, en tillbyggnad av ett sommarhus i Norrtälje och en villatillbyggnad i Kungsängen.

Bild: Sommarregn över självbygge.

2017-07-12
Semester

Från och med nästa vecka tar jag semester i någon månad. Jag tar med mig laptopen och telefonen, så mindre revideringar och liknande kommer jag kunna utföra på resande fot.

Jag vill passa på att tacka de cirka 20 kunder jag haft sedan i vintras. Jag hoppas på fortsatta goda samarbeten under kommande säsong.

2017-07-07
Gamla synder

Några av de projekt jag arbetat med som anställd är på gång; Planen för ny bebygglse i Henriksdal som min dåvarande chef Per Kraft och jag gjorde åt Nacka Kommun är ute på samråd. En av mina bilder pryder omslaget på samrådshandlingen. De har också fått varsin helsida i planprogrammet, på sidorna 23,25 och 43.

Samtidigt har man nu också flyttat in i bostadskvarteret som jag var handläggande arkitekt för i Sundsvall. Man kan läsa mer om det och titta på bilder på mitt gamla kontors hemsida.

2017-06-20
En helhetslösning

BAR arkitektur erbjuder en helhetslösning när man vill bygga! Således har jag i ett ärende, en attefallstillbyggnad i Nacka, förutom arkitektritingar gjort u-värdesberäkningar, förenklad kontrollplan, brandskyddsdokumentation och tekniska ritningar. Se bild. Nacka har verkligen högt ställda krav på ett omfångsrikt material för en liten tillbyggnad på 15 kvm!

Jag har på sistone också erfarit för mig tidigare okända små bestämmelser: I BBR finns ett allmänt råd om att det ska finnas en ho "i samma inredningslängd" som spisen. Och när man söker för en attefallstillbyggnad så får man inte riva något samtidigt. För det kan det krävas ett separat rivningslov. Åtminstone i Danderyds kommun. Tillsammans kommer dessa korn av erfarenhet att sluta som en öken.

Vid intresse så har jag skrivit följande artikel om bygglagstiftningen: Marknaden och byggreglerna.


2017-06-09
Nybeviljat

Ibland kan t o m lite beröm skymta mellan raderna i besluten, som i "Föreslagna ändringar bedöms vara anpassade till byggnaden och ger en god helhetsverkan." Några av de bygglov jag ritat under våren har i alla fall beviljats. Det gäller om- och påbyggnaden av en villa i Huddinge, farstukvisten i Täby och vindsinredningen med kupor i Lidingö.

Jag har också fått några nya uppdrag: en villaombyggnad med nya takkupor i Skälby och en villatillbyggnad i Haninge (bilderna).

2017-05-16
Två bygglov inne

Två bygglov är färdigställda: Ett för vindsinredning/nyakupor/fasadändrlingar på villa i Lidingö, ett för två tillbyggnader, ombyggnad och fasadändlingar i Åkersberga.

2017-05-08
Litteratur

Jag har utvidgat mitt bibliotek med två böcker; en basal handbok och en översikt över villabyggandet det senaste seklet. Förhoppningsvis kommer de att hjälpa mig få fram ännu vassare förslag. Vidare ar jag fått in några nya uppdrag; en tillbyggnad av ett sommarhus i Värmdö och en villaombyggnad i Bromma.

2017-04-24
Återkommande beställare

Det är altid roligt när klienter kommer tillbaka. Nu har det hänt tre gånger på kort tid: Det ska bli bygglov av skissen i Åkersberga, nya fotomontage ska övertyga bostadsrättsföreningen vid Karlaplan om att terrasserna inte kommer att störa (bilden) och tekniska ritningar ska fram på farstukvisten i Gamla Enskede.

Samtidigt har min mobilitet ökat i och med införskaffandet av: En bil! Nu kan jag enkelt ta mig till nya uppdrag i hela mälarregionen.

2017-04-05
Nya uppdrag

Jag har fått in några nya uppdrag: En tillbyggnad i Huddinge (se bild), en tillbyggnad i Danderyd och ett staket i Nacka. Det blir första gången jag ritar ett staket. Men även detta behöver man bygglov för i vissa fall.

Samtidigt har lägenhetsombyggnaden på Södermalm beviljats. Ibland jobbar man snabbt på kommunen.

2017-03-31
Bygglov och anmälan för tillbyggnad i Nacka färdigställda

Tillbyggnaden ger huset bättre sociala ytor i och med det nya vardagsrummet som är öppet upp till nock. Köket flyttas till det gamla vardagsrummet varvid ett nytt generöst sovrum kan ordnas i det gamla köket.

Tillbyggnaden är utformad för att passa i stil med det befintliga huset. Den är delvis ett bygglov och delvis en attefallstillbyggnad för att maximera ytan.

2017-03-22
Burspråk i Huddinge beviljade

Bygglovet för fönster och burspråk i Huddinge är beviljat.

Samtidigt har jag fått in nya uppdrag - två tillbyggnader i Haninge! Bilden visar ett av husen som ska byggas till.

2017-03-20
Bygglov inlämnat

Bygglov för en farstu med ovanpåliggande terrass och en bred frontespis/takkupa i Täby är inlämnat. Tilläggen är ritade i gammal stil.

2017-03-06
R som i research

Jag har fått in några nya uppdrag: En villatillbyggnad i Saltsjö-Boo och en fritidshustillbyggnad i Norrtälje.

Jag har även fått ge skäl för R-et i företagets namn: Jag har gett råd i och rett ut våningsbegreppet - gällande lagstiftning, kommande lagstiftning och rättsfall - i en detaljplane-/fastighetsfråga i Blackeberg. Jag hoppas kunna göra mer även i den vägen i framtiden!

2017-02-28
Lägenhetsombyggnad färdig

Lägenhetsombyggnaden på Reimersholme som jag hjälpte till att planera är färdig. Beställaren tyckte särskilt att greppet med att bygga ut väggen, så att köket kunde bli rakt, blev lyckat. Som bonus fick man en vinhylla!

2017-02-21
Fler tillbyggnader

Jag har fått in några nya uppdrag: en tillbyggnad till ett fritidshus i Trosa, en villatillbyggnad i Täby och en liten lägenhetsombyggnad på Södermalm.

Samtidigt har bygglovet för lägenhetsombyggnaden i Gamla Stan beviljats, vilket var extra roligt eftersom huset var blåklassat av Stadsmuseet.

2017-02-20
Villaombyggnad i Huddinge

Bygglov inlämnat för en ombyggnad av en åttiotalsvilla som kommer att göra sociala ytor ljusare och trevligare tack vare två nya burspåk och deras rikliga ljusinsläpp.

2017-02-06
Nya uppdrag

Jag har fått in flera nya uppdrag: En villaombyggnad i Huddinge, en villaombyggnad på Lidingö och en lägenhetsombyggnad i Gröndal.

2017-01-30
Om- och påbyggnad i Huddinge

Bygglovsansökan för om- och påbyggnad av enbostadshus i Huddinge inlämnat.

Byggnaden är en av de få bevarade sportstugorna i området. Den nätta planformen behålls, men huset öppnas upp på entreplan och får en ny sovavdelning på den nya övervåningen.

2017-01-24
Beviljade bygglov

Arbetet bär frukt: ett flertal av de bygglov som jag ritade i höstas har beviljats. Detta gäller fritidshuset i Upplands-Bro, villatillbyggnaden i Bromma och terrasserna i Enskede.

Tyvärr gick inte vindsinredningen i Gamla Enskede igenom: här hade staden givit ett felaktigt förhandsbesked - att vinden skulle få inredas trots att det var planstridigt. När de insåg sitt misstag betalade de alla klientens omkostnader, inklusive mitt arvode. Tråkigt ändå!

2017-01-23
Tillbaka på kontoret

Jag är nu tillbaka på kontoret i Årsta efter två månader på resande fot. Jag har besökt bl.a. Nepal, Hongkong och Vietnam. Välden är frapperande stor.


Bilden visar en av byggnaderna i bröderna Ahlséns Årsta centrum.

Nyheter 2016